Autor: Aleksandra Szmytko

Kasza jaglana dla mamy i maluszka cz. 1: Dlaczego warto ją jeść?

Kasza jaglana, czyli ziarno prosa jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. O tym, że warto ją jeść słyszała pewnie większość z nas. Ale dlaczego tak naprawdę warto?
Po pierwsze kasza jest skarbnicą minerałów i mikroelementów. Zawiera niezwykłe dużo właściwości odżywczych, co pomimo kaloryczności (ok. 350kcl/100g) wcale nie powinno zniechęcać osób dbającą o szczupłą sylwetkę. Wręcz odwrotnie!

Oto lista zalet wymienianych przez Stefanię Korżawską, znawcę kaszy oraz ziół i ich właściwości prozdrowotnych.

To dopiero początek cyklu o kaszy jaglanej. Jak widać już na wstępie, ma ona tyle właściwości że aż szkoda nie zaryzykować i nie spróbować. Zarówno w ciąży jak i po porodzie, przy rozszerzaniu diety niemowlęcia-  dla całej rodziny! Niezastąpione źródło witamin i mikroelementów. W kolejnej części podzielę się z Wami najlepszymi przepisami jakie dotąd udało mi się wypróbować oraz zapoznać z tajnikami prawidłowego gotowania kaszy.

Przeczytaj rówież "Kasza jaglana dla mamy i maluszka cz. 2
: Jak gotować kaszę jaglaną?":

Kasza jaglana dla mamy i maluszka cz. 2: Jak gotować kaszę jaglaną?

All rights reserved © Koncept Bobo 2023