Autor: Aleksandra Szmytko

Jaglane rarytasy śniadaniowe

Łapcie przepis na pyszne zdrowe śniadanko! Dla kobiet w ciąży, karmiących piersią czy dla maluchów. Pełne cennego białka, wapnia, wzmacniające. Dobre dla mam borykających się ze zgagą a nawet cukrzycą ciążową. Świetne źródło żelaza, krzemu, cynku, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Czekoladowy budyń "dla zabieganych"

W młynku do kawy zmiel:

Na 1,5 szklanki gotującego się mleka (może być roślinne), wsyp 6 czubatych łyżek proszku budyniowego, mieszaj do zagotowania i zgęstnienia. Podaj z łyżeczką miodu bądź zmiksowanym bananem- dla osłodzenia, oraz dowolnymi owocami.

Z tak przygotowanego proszku budyniowego uzyskasz ok 5-6 porcji. Oznacza to tyle, że wstając rano w pośpiechu pozostaje Ci zagotować mleko, wsypać, zamieszać, a śniadanie robi się samo w 5 min!

Jaglana Napoleonka

Dodaj cukier, 1 szklankę mleka i całość zmiksuj blenderem na gładką, budyniową masę.

Dno formy do pieczenia wyłóż papierem i herbatnikami, na nich równomiernie rozsmaruj krem jaglany, przykryj kolejną warstwą herbatników. Po wystudzeniu wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smakuje pysznie podane ze świeżymi bądź karmelizowanymi na miodzie owocami jagodowymi.

Pasta z kaszy i suszonych pomidorów

Wszystkie składniki przełóż do jednej miski i zmiksuj blenderem na gładką pastę. Rewelacyjna na kanapki, lub jako przekąska a la hummus z warzywami.

Przeczytaj także "Kasza jaglana dla mamy i maluszka cz. 1: Dlaczego warto ją jeść?":

Kasza jaglana dla mamy i maluszka cz. 1: Dlaczego warto ją jeść?
oraz "Kasza jaglana dla mamy i maluszka cz. 2
: Jak gotować kaszę jaglaną?":
Kasza jaglana dla mamy i maluszka cz. 2: Jak gotować kaszę jaglaną?

All rights reserved © Koncept Bobo 2023